Nie jesteś zalogowany/zarejestrowany na tej stronie. Prosimy zaloguj się lub zarejestruj. Aby się zarejestrować kliknij tutaj...

karta kredytowa Hipermarket MasterCard - co i jak?

Rozmowy o kodach i kuponach do Hipermarketu

karta kredytowa Hipermarket MasterCard - co i jak?

Postprzez arti82 » 18 sty 2012, o 07:16

LINKI SPONSOROWANE
Osoby, które używają prosiłbym o podzielenie się wrażeniami i opiniami. Co można, czego nie, co się zyskuje itd.

Co mnie interesuje:
- czy trzeba zbierać pkt na kartę PBCK powiązaną z kartą kredytową?
- czy jeżeli kupony pkt są dedykowane przy płatności kartą kredytową to można zeskanować inną kartę PBCK i pkt wejdą czy też tylko na tą powiązaną z kredytówką?
- jak często wychodzą kupony dedykowane dla kredytówki (ostatnia oferta z katalogu alkoholi jest interesująca i bogata)?
- jak często dostaje się zaproszenie z banku do promocji typu zrób zakupy za XXX dostaniesz bon XXX?
- w jaki sposób są naliczane pkt za zakupy w innych sklepach nie będących partnerami?
- czy również wchodzi po kilka kuponów (tych dedykowanych do kredytówki)?
- jakie są jej wady?
- oraz inne, które mogą być pomocne :)
arti82

Re: karta kredytowa Hipermarket MasterCard - co i jak?

Postprzez Gutik » 18 sty 2012, o 08:35

Witam wszystkich na forum,

Posiadam kartę PBCK MasterCard sygnowaną przez Hipermarket.

1. Niska opłata - tylko 12 zł rocznie - spełnia wszystkie funkcje karty kredytowej
2. Punkty zbieramy bezpośrednio na tą kartę, żadna inna nie jest potrzebna, ma kod kreskowy PBCK jak każda inna
3. Z tego co wiem to jeżeli punkty są dedykowane tylko przy płatności tą kartą (musi być całość płatności) to na "zwykłą" kartę nie wejdą
4. Z kuponami dedykowanymi spotkałem się tylko raz, właśnie w ostatnim newsletterze. Oferta była bogata, do tej pory kombinuję jak wykorzystać ich jak najwięcej. Fajny był kupon na 20x
5. Właściwie to specjalnych ofert dla tych kart typu zakupy za XXX a bon za XXX nie ma. Karta jest wydawana przez Sygma Bank, czasami urządzają konkursy typu - zrób najwięcej transakcji za minimum 30 zł a wygrasz kartę podarunkową - tym sposobem wzbogaciłem się o 3 takie karty podarunkowe każda ze stówką na pokładzie
6. Jeżeli płacisz w innych sklepach to raz na miesiąc (chyba koło 10) dostajesz z Hipermarketu tzw punkty grzecznościowe wynikające z przelicznika 1 punkt za 3 zł. Jeżeli płacisz kartą w Hipermarkecie punkty wynikające z tego przelicznika masz od razu doliczone.
7. Wielokrotnie wchodziło mi po kilka kuponów zwykłych (jak kasjerka chciała wziąć, ostatnio się boczą), aczkolwiek ostatnio właśnie miałem problem z tymi dedykowanymi, bo drugi kupon skasował punkty z pierwszego, ale miła pani w kasie mi o tym powiedziała i skosowała mi tylko ten pierwszy korzystniejszy.
8. Podstawowa wada to kasy samoobsługowe przynajmniej w Łodzi w Tulipanie. Karta jest na podpis a tam przyjmują tylko Pinowe. Odpada więc łatwe skanowanie po kilka kuponów. Trzeba szukać miłych (zauważyłem, że lepiej młodych) kasjerek, które przyjmą Ci kilka kuponów.

Mam nadzieję, że wyczerpałem temat. Generalnie jestem z niej zadowolony. Miałem starą kartę GEANT, a ta jest z automatu jej następczynią.
Gutik

Postprzez arti82 » 18 sty 2012, o 09:18

Dzięki za informacje :)
Gutik napisał(a):5. Właściwie to specjalnych ofert dla tych kart typu zakupy za XXX a bon za XXX nie ma. Karta jest wydawana przez Sygma Bank, czasami urządzają konkursy typu - zrób najwięcej transakcji za minimum 30 zł a wygrasz kartę podarunkową - tym sposobem wzbogaciłem się o 3 takie karty podarunkowe każda ze stówką na pokładzie

Pytałem głównie ze względu na to -> http://anonym.to/?http://bit.ly/yQFk7o
Gutik napisał(a):7. Wielokrotnie wchodziło mi po kilka kuponów zwykłych (jak kasjerka chciała wziąć, ostatnio się boczą), aczkolwiek ostatnio właśnie miałem problem z tymi dedykowanymi, bo drugi kupon skasował punkty z pierwszego, ale miła pani w kasie mi o tym powiedziała i skosowała mi tylko ten pierwszy korzystniejszy.

Ktoś może to potwierdzić z forumowiczów, że dedykowane kupony się nie sumują?
Gutik napisał(a):8. Podstawowa wada to kasy samoobsługowe przynajmniej w Łodzi w Tulipanie. Karta jest na podpis a tam przyjmują tylko Pinowe. Odpada więc łatwe skanowanie po kilka kuponów. Trzeba szukać miłych (zauważyłem, że lepiej młodych) kasjerek, które przyjmą Ci kilka kuponów.

A nie masz PINu? W RealFinanse mówili mi, że PIN jest wysyłany przez Bank po aktywacji karty i do tego czasu trzeba korzystać z kasy zwykłej a po przyjściu PINu można z samoobsługowych pomimo iż karta nie jest chipowa (podobno w tym roku wymienią wszystko na chipowe).
arti82

Postprzez Gutik » 18 sty 2012, o 09:40

Dzięki arti za link, ale problem w tym, że nic pocztą nie dostałem a tam coś o tym wspominają. Bonu na 1000pkt za 20 zł na oczy nie widziałem. Może coś dzisiaj dostanę bo mam dwa awiza na listy polecone. Co do rat 0% na 5 lub 10 rat - faktycznie o tym nie wspomniałem a często korzystałem.

PIN kiedyś miałem ale zgubiłem, do tej pory nie był potrzebny, teraz się przyda (muszę przetrząsnąć dom) bo oprócz wspomnianych kas samoobsługowych w niektórych miejscach też go zaczynają żądać - patrz STATOIL. Albo poczekam na te Chipowe.

Dużego problemu na razie nie mam bo "zwykłe" kupony po kilka kasuję na kasie samoobsługowej płacąc inna formą płatności. Chętnie w związku z tym upewnię się, że kupony dedykowane nie wchodzą po kilka i problem się rozwiąże.
Gutik

Postprzez arti82 » 18 sty 2012, o 10:14

1000pkt za 20zł to pikuś przy promocji bon 100zł za zakupy o wartości 200zł :)

Zatem czekamy aż ktoś potwierdzi, że kupony dedykowane do karty kredytowej również się sumują oraz że posiadając PIN można płacić na samoobsługowej kartą kredytową MasterCard bez chipa.
arti82

Postprzez Gutik » 18 sty 2012, o 10:27

Co do ofert przesyłanych pocztą. PBCK, Hipermarket i SYGMA traktują klientów wybiórczo. Nie wysyłają listów do wszystkich tylko do wybranych - nie wiadomo według jakiego klucza. Może mam za dużo punktów na koncie?
Gutik

Postprzez arti82 » 18 sty 2012, o 12:01

Gutik napisał(a):Co do ofert przesyłanych pocztą. PBCK, Hipermarket i SYGMA traktują klientów wybiórczo. Nie wysyłają listów do wszystkich tylko do wybranych - nie wiadomo według jakiego klucza. Może mam za dużo punktów na koncie?

Jeżeli chodzi o Sygma to jest to bardzo nieliczne grono - przynosiliby straty. Jaki jest algorytm ich wybierania to nie wiem - zapewne im mniej korzystasz tym korzystniejsza oferta (na tzw. zachętę).
arti82

Postprzez LeoN » 18 sty 2012, o 12:22

Gutik napisał(a):6. Jeżeli płacisz w innych sklepach to raz na miesiąc (chyba koło 10) dostajesz z Hipermarketu tzw punkty grzecznościowe wynikające z przelicznika 1 punkt za 3 zł. Jeżeli płacisz kartą w Hipermarkecie punkty wynikające z tego przelicznika masz od razu doliczone.

Czy to oznacza że przy zakupach w "Hipermarket" za np. 300 PLN bez żadnych kuponów na paragonie a co zatym idzie na koncie masz przyznane 150 punktów podstawowych za zakupy i dodatkowo 100 punktów za płatność kartą?
Jeżeli tak to na koncie PBCK masz dodane 150 punktów "punkty za paragon" a te 100 jako np. "grzecznościowe"?
LeoN

Postprzez Gutik » 18 sty 2012, o 12:53

LeoN jest tak jak piszesz tyle, że na koncie PBCK jest:
Punkty za paragon - 150
Pkt. promocyjne za płatność kartą "Hipermarket" MasterCard - 100

Na paragonie są zsumowane
Gutik

Postprzez snajper116 » 18 sty 2012, o 15:52

A ktoś sprawdzał czy karty debetowe "zielonego banku z zachodu" :P działają z kuponami za płatnośc karta?? Bo może nie potrzebujemy nowej karty a różne rzeczy juz na kuponach pisano i różnie w praktyce bywało :-)
http://db.tt/W3Zu9VPA - Dropbox - załóż i w łatwy sposób dziel sie plikami z innym
snajper116

Postprzez lukasz792 » 18 sty 2012, o 15:55

snajper116 napisał(a):A ktoś sprawdzał czy karty debetowe "zielonego banku z zachodu" :P działają z kuponami za płatnośc karta?? Bo może nie potrzebujemy nowej karty a różne rzeczy juz na kuponach pisano i różnie w praktyce bywało :-)

Tez mnie to ciekawi. Czy kupon dedykowany do karty ,,hipermarket'' MC wejdzie za płatność kartą partnerską ,,zielonego banku''.
lukasz792

Postprzez Gutik » 18 sty 2012, o 16:54

Nie sądzę żeby weszły, ale sprawdźcie. Punkty za te kupony mam widoczne koncie PBCK jako "Punkty promocyjne z wyciągu Sygma Banque" a to nie jest "zielony bank z zachodu"
Gutik

Postprzez wojtek3320 » 18 sty 2012, o 17:23

Nie uda się na 100%... Akurat ta promocja jest tak obmyślona, że nie da się nic wykombinować! ;]
wojtek3320

Postprzez arti82 » 18 sty 2012, o 18:09

Zatem zostaje jedna kwestia - czy kupony dedykowane do kredytowej też się sumują?
arti82

Postprzez Gutik » 19 sty 2012, o 07:46

No dobra przypomniałem sobie PIN (trzy próby na stacji paliw) i nie zawaham się go dzisiaj użyć na kasie samoobsługowej. Przekonamy się czy wejdzie kilka kuponów dedykowanych.
Gutik

Postprzez Gutik » 19 sty 2012, o 17:12

Wróciłem z zakupów na kasie samoobsługowej. Historia była taka:

1. Zakupy za 87 zł
2. Poszalałem i zeskanowałem kupony dedykowane do MC w następującej kolejności:
- rabat 10%
- rabat 7%
- rabat 5%
- rabat 5 zł
- rabat 4 zł
- rabat 4 zł
- 400 pkt
- 350 pkt
Wszystkie mieściły się w limicie nawet jakby uwzględnił wszystki rabaty.

Naliczyło 5 zł rabatu i oprócz punktów z Premii dodatkowo 750 pkt

Wnioski według mnie z tych zakupów:
1. Można płacić na kasie samoobsługowej kartą "Hipermarket" MasterCard przy użyciu kodu PIN
2. Sumują się kupony z tym, że nie do końca
3. Nie sumują się kupony rabatowe, tylko dlaczego system wybrał kupon na 5 zł. Może kupony kwotowe są nadrzędne nas procentowymi i uwzględnił ten najwyższy albo pierwszy z kwotowych.

Jeżeli ktoś ma inne wytłumaczenie to funduję za najciekawsze 1000 pkt - oczywiście dam je wtedy gdy będzie je można przelewać między kontami.
Gutik

Postprzez arti82 » 19 sty 2012, o 18:48

@Gutik - to, że nie zsumowały się kupony procentowe czy kwotowe to było pewne. To dlaczego wszedł największy kwotowy a nie największy procentowy (w Twoim wypadku -10% był najkorzystniejszy) to by potwierdzało Twoją tezę - złotówki nad procentami.

Najważniejsze, że sumują się pkt - obecnie na kartę "Hipermarket" MC masz (przy zakupach bodajże na 200zł) jakieś 100x mnożnika i kilka tysięcy pkt. Dodając do tego kupony standardowe zakupy wyjdą Cię jakieś 60-70% taniej :)

Gdybyś jeszcze kiedyś chciał sprawdzić takie cuś - czy kupony dedykowane dla MC zostaną naliczone gdy zeskanujesz inną kartę PBCK aniżeli tę nadrukowaną na MC.

Dzięki Gutik!
arti82

Postprzez Gutik » 19 sty 2012, o 19:34

Pewnie, że sprawdzę to cuś - mam jeszcze 2 karty zwykłe na inne konto. Forum mi pomogło, czas się zrewanżować.
Szykuję się na 25.01 - większe zakupy aby 10% się naliczyło + wszystkie mnożniki i punkty + x12 - faktycznie będzie kilka tysięcy punktów.
Do tego czasu trzeba wykorzystać kupony rabatowe procentowe i kwotowe na mniejsze zakupy. Premia punktowa w tej chwili jak znalazł. Chyba kupię nawet ten proszek na prezent żonie (chyba będzie zadowolona), piwo mi pasuje, majonez i tak taki kupujemy, papier toaletowy jest ok - można zrobić zapas, oliwa z oliwek też się przyda, szamponu takiego nie używam ale jeden na próbę czemu nie.
Generalnie dla mnie żniwa w tej chwili, jaki ja głupi byłem do tej pory, że z kas samoobsługowych nie korzystałem.
Gutik

Postprzez Ania » 19 sty 2012, o 19:52

Gutik napisał(a):Pewnie, że sprawdzę to cuś - mam jeszcze 2 karty zwykłe na inne konto. Forum mi pomogło, czas się zrewanżować.
Szykuję się na 25.01 - większe zakupy aby 10% się naliczyło + wszystkie mnożniki i punkty + x12 - faktycznie będzie kilka tysięcy punktów.
Do tego czasu trzeba wykorzystać kupony rabatowe procentowe i kwotowe na mniejsze zakupy. Premia punktowa w tej chwili jak znalazł. Chyba kupię nawet ten proszek na prezent żonie (chyba będzie zadowolona), piwo mi pasuje, majonez i tak taki kupujemy, papier toaletowy jest ok - można zrobić zapas, oliwa z oliwek też się przyda, szamponu takiego nie używam ale jeden na próbę czemu nie.
Generalnie dla mnie żniwa w tej chwili, jaki ja głupi byłem do tej pory, że z kas samoobsługowych nie korzystałem.

Kup żonie na prezent czekoladki czy dobre wino :D ( nawet za punkty, za proszek może się obrazić :mrgreen: ).
Ania

Postprzez Gutik » 19 sty 2012, o 20:09

Oj tam, oj tam. Przecież mogłbym przynieść najtajszy, ciuchy dzieciaków szare, sukienka wyblakła, a tak full wypas. A tak swoją drogą to wino ma codziennie, a czekoladek nie jada ostatnio bo jak wszystkie znane mi kobiety się wzięła za siebie (przynajmniej tak mówi).
Gutik

Następna strona