Nie jesteś zalogowany/zarejestrowany na tej stronie. Prosimy zaloguj się lub zarejestruj. Aby się zarejestrować kliknij tutaj...

pomysły na ogarnięcie działu dla "Hipermarket"

Tematy organizacyjne kupony4you.com, ogłoszenia, informacje

pomysły na ogarnięcie działu dla "Hipermarket"

Postprzez arti82 » 25 sty 2012, o 19:02

LINKI SPONSOROWANE
Prośba o zamieszczanie pomysłów na ogarnięcie tego sajgonu, który się zrobił głównie w dziale "Hipermarket". Musimy wypracować jakiś standard wstawek, tematów, linków itd.

- trzeba odróżnić tematy z kuponami od dyskusji na ich temat (żeby nie było mnogości 1 kupon = 1 temat to może grupować je np. datami)
- jakiś standard wstawek itp
- przyda się krótki regulamin porządkowy
- dobrym pomysłem byłoby zrobienie FAQ - forum jest zaśmiecane podobnymi pytaniami
- itd itp

Pzdr
arti82

Re: pomysły na ogarnięcie działu dla "Hipermarket"

Postprzez Gutik » 25 sty 2012, o 19:08

Fakt, zrobił się bajzel, ale to wynika z lawinowego przyrostu zarejestrowanych użytkowników.
Jastem za działem FAQ
Jestem za działem tylko do wstawiania linków i skanów
Pozostałe to dyskusje
Gutik

Postprzez Kamil » 25 sty 2012, o 19:11

Na pewno musi być w każdym dziale po jednym temacie, w którym w pierwszym poście pojawią się aktualne kupony (coś jak w dziale serwisiu aukcyjnego). Najlepiej żeby temat był zamknięty a admini sami wklejali kupony które pojawią się na forum. Nie wiem czy jest taka opcja na tym forum ale każdy taki temat przydałoby się "przykleić" aby zawsze w liście wątków danego działu był na pierwszym miejscu.
Kamil

Postprzez arti82 » 25 sty 2012, o 19:19

No właśnie nie wiem czy to dobry pomysł - w pewnych okresach może być za dużo pracy dla admina/moderatorów a czas reakcji będzie spóźniony. Nie wiem czy nie lepszym pomysłem byłby temat o treści np. KUPONY od 13.01 do 26.02. Każdy by dopasowywał kupon do tematu - jakby nie było zakładałby o podobnej treści. Aktualne tematy z kuponami byśmy przyklejali - po terminie odklejali ;-)

No nie wiem, poczekajmy na rozwinięcie dyskusji i propozycji. Dla FAQ zaraz założę temat i możecie tam już pisać posty typu pytanie - odpowiedź. Będziemy sukcesywnie budować FAQ w pierwszym poście przyklejając to i jakoś formatując.
arti82

Postprzez snajper116 » 25 sty 2012, o 19:21

Jestem za :-)

I od razu proponuję
1) przeczytac mój temat Gdzie najlepeij wrzucac kupony - poradnik
(sorry za reklame ale to również pozwoli na jednolity standard - poradnik w wersji beta w miarę pytań od użytkowników będe go aktualizował
2) kody Allegro najlepeij w jednym poście edytowalnym przez Admina (można też założyć osobny post w którym tylko Admin/moderatorzy mogliby edytować JEDEN wpis cos na kształt pierwszego posta w jednym temacie odnośnie Allegro)
3) kupony - hmm i tu widze 2 drogi:
A) osobny temat aktualizowany na kształt tego z Allegro - JEDEN temat kontrolowany przez kogoś zawierający wszystkie wstawki od ludzi w którym trzebaby na bieżąco usuwać i dodawac kupony w miare ich wygasania (cieżkie zadanie zwłaszcza w dziale Hipermarket) - ale chyba tak będzie lepeij
B( Tworzenie nowych działó gdzie równiez najlepeij w pierwszym poście gromadzić aktualne kupony dodtyczące tej akcji - np newsletter gazetka promocja ogłoszona w inny sposób - powstanie sporo dzialów które i tak trzeba będzie śledzić więc tu jest minus :-(

Oczywiście dyskusje mogą a nawet powinny byc dzielone na dziąły ale post z kuponami powinien być jeden wg mnie i tylko osobne wpisy mogą odnościć sie do źródła pochodzenia kuponu

Oczywiście to tylko moja propozycja do przedyskutowania...

FAQ w każdym dziale odnośnie kolejności wykorzystywania co się z czym łaczy a co nie itp
http://db.tt/W3Zu9VPA - Dropbox - załóż i w łatwy sposób dziel sie plikami z innym
snajper116

Postprzez Kamil » 25 sty 2012, o 19:23

arti82 napisał(a):np. KUPONY od 13.01 do 26.02.

A jak ktoś będzie miał kupon od 12.02 do 31.03? gdzie go wrzucić? znowu problem :P
Kamil

Postprzez arti82 » 25 sty 2012, o 19:27

jako nowy topic (wkońcu w jednym czasie ile masz różnych dat 4 może 5), no nie wiem to tylko propozycja. Jeden temat może być za obszerny i moderatorom przysporzy za dużo pracy.
arti82

Postprzez snajper116 » 25 sty 2012, o 19:51

OK ale kupony sa z różnych wariacjach
urodzinowe każdy ma inna date
newsletterowe zdarzają się różne daty wazności
z przesyłek listowych rzadko są skoordynowane z newsletterami
Gazetki - te są zwykle od czwartku do środy ale zdarzają się weekendowe okazje

i robi sie dużo temtów które trzeba przeglądać
http://db.tt/W3Zu9VPA - Dropbox - załóż i w łatwy sposób dziel sie plikami z innym
snajper116

Postprzez arti82 » 25 sty 2012, o 20:04

snajper116 napisał(a):i robi sie dużo temtów które trzeba przeglądać

dlatego trzeba wypracować kompromis :)
arti82

Postprzez wojtek3320 » 25 sty 2012, o 20:09

Może po prostu chomikuj.pl, tak jak kiedyś był założony. Np. "kupony4you", gdzie są porobione katalogi jak na komputerze - przejrzyście. Hasło znają admini, moderatorzy i kilku zaufanych użytkowników którzy na bieżąco wrzucają/usuwają zdjęcia kuponów.
wojtek3320

Postprzez arti82 » 25 sty 2012, o 20:54

Kompromis jaki ja widzę (nada się chyba dla każdego działu): nowy przyklejony temat AKTUALNE KUPONY/KODY. A w nim posty od forumowiczów z:
- kodem / numerem kodu kreskowego kupon (z góry będzie można zidentyfikować czy już czasem takiego kuponu nie ma)
- wartością punktową i kwotą - czyli warunki (po co otwierać każdy link)
- data ważności od do (to zarówno jak wyżej + dla moderatorów_
- w jednym poście kupony z tą samą datą ważności - masz kilka kuponów z różnymi datami wrzuć kilka postów (aby mod mógł usunąć całego posta po terminie ważności)
- wszelkie dyskusje/pytania w innych tematach wedle uznania - warto jedna zakładać temat z sensownym tytułem.

Rola użytkownika to przejrzeć cały temat i skorzystać lub podzielić się czymś czego tam jeszcze nie ma.

Rola moderatorów sprowadzałaby się do usuwania postów nie związanych z nowymi kuponami (np. posty w których ktoś dał znać że kupon już stracił ważność, czy też kupon indywidualny już wykorzystany itp.) oraz przenoszenia postów z już wygasłymi kuponami do tematu STARE KUPONY (na pamiątkę ;-)).

W przypadku allegro widzę ewentualną możliwość przenoszenia ich dodatkowo do pierwszego posta (niewielki nakład pracy). Obecny topic podzielilibyśmy tak aby wywalić dyskusję.

Jeżeli będą to newslettery łączone to będą po staremu leciały do działu ogólnego a chętni wyciągną kupony i wkleją posta w konkretny dziale.

Co Wy na to?
arti82

Postprzez Poznanczyk » 25 sty 2012, o 22:07

Pomysł z jednym tematem Aktualne kupony jest ok.

Wszelkiego rodzaju dyskusje na temat danego kuponu, niech będą prowadzone w nowym temacie odnośnie danego kuponu, chce ktoś pogadać o swoim kuponie, albo o kuponie kolegi, to załóż o nim temat albo odezwij się w temacie już założonym.

Poza tym kilku moderatorów by się przydało co by sprawnie ogarniać ten burdel, bo w 2-3osoby to można się zajechać ;)
"Mieli do wyboru wojnę lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także" Winston Churchill
Poznanczyk

Postprzez Pupon » 25 sty 2012, o 22:10

arti82 napisał(a):Kompromis jaki ja widzę (nada się chyba dla każdego działu): nowy przyklejony temat AKTUALNE KUPONY/KODY. A w nim posty od forumowiczów z:

To dobry pomysł, ale ja taki temat zamknąłbym dla pisania - moderator lub administrator dodawałby do niego tylko nowe kupony/kody i usuwał nieaktualne.
Czyli taki przyklejony temat z aktywnymi kodami/kuponami w każdym dziale (choć tak naprawdę wystarczy w dziel hipermarket i allegro, szczególnie w hipermarkecie szybko robi się burdel) w formie ogłoszenia, ewentualnie z linkami do tematów gdzie można będzie dyskutować.
Pupon
Administrator

Postprzez Poznanczyk » 25 sty 2012, o 22:15

Poza tym w FAQ można by wypunktować, kilka najważniejszych informacji np:

ekuponu łączy się z papierowym, na kasach samoobsługowych nie ma ograniczeń wagowych i działają kupony, itp.

a każdy posty w tematach, z pytaniami na które odpowiedzi były w FAQ, trzeba by piętnować : odsyłam do FAQ. itp.
"Mieli do wyboru wojnę lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także" Winston Churchill
Poznanczyk

Postprzez snajper116 » 25 sty 2012, o 22:38

Poznanczyk napisał(a):Poza tym w FAQ można by wypunktować, kilka najważniejszych informacji np:

ekuponu łączy się z papierowym, na kasach samoobsługowych nie ma ograniczeń wagowych i działają kupony, itp.

a każdy posty w tematach, z pytaniami na które odpowiedzi były w FAQ, trzeba by piętnować : odsyłam do FAQ. itp.

Ja bym dodał jeszcze "to że prosisz o kody do Allegro nie oznacza że my je wyczarujemy dla Ciebie więc nie pytaj o nie tylko patrz do pierwszego posta" :P

A może każdy moderator odpowiadałby za dany dzaił - taki na którym się zna jest ekspertem w danej dziedzinie i zbiera tam najwięcej punktów - mogę się zgłosić do Allegro i Sempiku :-)
snajper116

Postprzez arti82 » 26 sty 2012, o 07:46

Pupon napisał(a):To dobry pomysł, ale ja taki temat zamknąłbym dla pisania - moderator lub administrator dodawałby do niego tylko nowe kupony/kody i usuwał nieaktualne.

Z mojego punktu widzenia jak go zamkniesz to:
- wygenerujesz większą ilość pracy dla modów (mi właśnie chodzi i to że to forumowicze mają mieć największy udział w tym, mod tylko robi porządek, usuwa stare posty - w krytycznych momentach wyliczyłem że dla "Hipermarket" będzie to maks 2str do przejrzenia. Zainteresowanemu nie zrobi to problemu zwłaszcza, że posty są dodawane chronologicznie)
- gdzieś ktoś w jakiś sposób będzie musiał dostarczać te informacje, w nowych tematach? zrobi się znowu bałagan. Nowe tematy będą tylko do dyskusji - kupony/linki tylko w wydzielonym wątku)

Ale dyskutujmy, po to właśnie ten wątek. Zawsze możemy zrobić 1-2tyg próby i zobaczyć czy ta forma się sprawdzi.

Poznanczyk napisał(a):Poza tym w FAQ można by wypunktować, kilka najważniejszych informacji np:

Tak, zachęcam zatem do dodawania postów w tematach FAQ z opracowaniem. My to później ogarniemy a posta usuniemy

snajper116 napisał(a):Ja bym dodał jeszcze "to że prosisz o kody do Allegro nie oznacza że my je wyczarujemy dla Ciebie więc nie pytaj o nie tylko patrz do pierwszego posta" :P

A może każdy moderator odpowiadałby za dany dzaił - taki na którym się zna jest ekspertem w danej dziedzinie i zbiera tam najwięcej punktów - mogę się zgłosić do Allegro i Sempiku :-)

Ależ oczywiście, w kilku zdaniach reguły opiszemy. Będziemy dawać ostrzeżenia. Dodatkowy mod chyba by się przydał ale to już Pupona decyzja :)
arti82

Postprzez arti82 » 26 sty 2012, o 14:12

Jedziemy z próbą - jak okaże się, że będą problemy albo pomysły na udoskonalenia to je wprowadzimy. Trzeba na razie szybko zareagować na wszechobecny chaos :)
arti82

Re: Aktualne kupony do "Hipermarket" - TYLKO KUPONY!

Postprzez burak » 26 sty 2012, o 16:30

mnie się jakoś pomysł z wklejaniem do jednego wątku wszystkich kuponów nie podoba. Nie lepiej zrobić tak, żeby ważniejsze kupony (poza kuponami np. 100pkt za zakup kaloszy), takie uniwersalne (5x wiecej punktow na caly rok) 10% taniej w styczniu, umieszczac w osobnych wątkach. Wtedy spis wątków będize też spisem kuponów. Można też usuwać wątki kuponów już nieaktualnych. Poza tym do każdego kuponu toczy sie zawsze dyskusja a tu się robi śmietnik. :roll:

pozdrawiam
fan kuponu uniwersalnego 5x:)
burak

Postprzez Kamil » 26 sty 2012, o 16:32

burak napisał(a):mnie się jakoś pomysł z wklejaniem do jednego wątku wszystkich kuponów nie podoba. Nie lepiej zrobić tak, żeby ważniejsze kupony (poza kuponami np. 100pkt za zakup kaloszy), takie uniwersalne (5x wiecej punktow na caly rok) 10% taniej w styczniu, umieszczac w osobnych wątkach. Wtedy spis wątków będize też spisem kuponów. Można też usuwać wątki kuponów już nieaktualnych. Poza tym do każdego kuponu toczy sie zawsze dyskusja a tu się robi śmietnik. :roll:

pozdrawiam
fan kuponu uniwersalnego 5x:)

Buraku z tym postem do dyskusji :P Tu mają być same kupony
Kamil

Postprzez arti82 » 26 sty 2012, o 16:45

burak napisał(a):mnie się jakoś pomysł z wklejaniem do jednego wątku wszystkich kuponów nie podoba. Nie lepiej zrobić tak, żeby ważniejsze kupony (poza kuponami np. 100pkt za zakup kaloszy), takie uniwersalne (5x wiecej punktow na caly rok) 10% taniej w styczniu, umieszczac w osobnych wątkach. Wtedy spis wątków będize też spisem kuponów. Można też usuwać wątki kuponów już nieaktualnych. Poza tym do każdego kuponu toczy sie zawsze dyskusja a tu się robi śmietnik. :roll:

wszystkim nie dogodzimy. Masz kupony w jednym miejscu, nie latasz po wątkach, klikasz drukujesz lub kopiujesz kod i generujesz.

Zobacz masz teraz szczyt sezonu kuponowego i raptem 8 postów (tylko z linkami) do prześledzenia w zależności co Cię interesuje. Już widzę teraz przeszukiwanie wszystkich wątków czy czasem tam nie ma kuponu. Już mam odzew od osób, że wkońcu jest czytelnie.

Wątek do dyskusji zawsze możesz sobie założyć z tytułem wskazującym na konkretny kupon - nie widzę problemu. Dodatkowo pod kuponem możesz dać linka do wątku z dyskusją i po problemie.

Spis wątków nigdy nie będzie spisem kuponów bo tylko co 3 co 4 zawiera kupon.
arti82

Następna strona